11 Mart 2019 Pazartesi

Hiç merak ettiniz mi? Bodrum adı Nereden Geliyor?

Bu yazımızda BODRUM adını nereden geldiğini açıklıyoruz!

Büyüleyici kıyı şeridi, dünyaca ünlü beyaz evleri, yel değirmenleri ve dinlendiren havasıyla Ege'nin güzel kızı Bodrum, her yıl milyonlarca turisti kendine hayran bırakıyor.

İklimi, doğal ve kültürel güzellikleriyle tatilcilerin ilerleyen zamanlarda yaşamak için de sıkça tercih ettiği bir ilçe haline gelen Bodrum, tarihiyle de dikkatleri üzerine topluyor. Pek çok açıdan etkileyici hikayelere, tarihin önemli anlarına tanıklık eden bu muazzam coğrafya, antik çağlardan Cumhuriyet dönemine kadar eşsiz tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor.

Geçmişe ilgi duyanların akınına uğrayan bu eserler Bodrum'un tarihi ile ilgili derin bilgiler taşıyor. Eğer siz de tarihe meraklıysanız, Bodrum'da bulunan tarihi eserlerin hikayelerinden çok etkileneceksiniz.

Bodrum Kalesi, Halikarnas Mozolesi ve bölgede bulunan daha pek çok tarihi eserle ilgili duyacağınız bazı bilgiler, sizi çok şaşırtacak.

Tarihin babası olarak kabul edilen Herodot'tan günümüze kalan bilgiler, tarihi belgelerde yer alan detaylar, Bodrum hakkında yaygın olarak bilinmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor. Dilerseniz, gelin birlikte Bodrum'un tarihi ile ilgili hiç bilmediğiniz 3 detaya birlikte göz atalım...

1- Bodrum Kalesi'ni inşa edenlere Papa'dan "cennetlik" belge

Bodrum'da tarihe dair en çarpıcı detayların anlatıldığı tarihi eserlerin başında Bodrum Kalesi geliyor. Günümüzde Avrupa'nın ödüllü sualtı müzelerinden biri olan Bodrum Kalesi, 1406 yılında inşasına başlanan bir St. Jean Şövalyeleri kalesi olma özelliğini taşıyor. 7 kapısı ve kuleleri bulunan bu muazzam eserin kulelerinden her biri farklı ülkelerin isimleriyle anılıyor.

Ancak, Bodrum Kalesi'ne dair en ilginç bilgi, dönemin Papa'sının kalenin yapımında çalışan Hıristiyan şövalyelere endüljans, yani bütün günahlardan arınma ve cennete gitmek için af belgesi dağıtması olsa gerek. Bu belgeler, normal şartlarda halktan para toplanarak, kendilerine cennetten yer tahsis edilmesi şeklinde işleyen bir sisteme tabi tutuluyordu. Buna karşılık, Hıristiyan şövalyelerin inşa ettiği Bodrum Kalesi o kadar emek harcanan, muazzam bir yapıydı ki Papa, kalenin yapımında görev alan şövalyeleri bu şekilde ödüllendirmeyi uygun görmüştü.

2- Aziz Petrus'a adanan topraklar

Bodrum'un isminin nereden geldiğine dair belki farklı hikayeler duymuş olabilirsiniz. Ancak Bodrum, Hz. İsa'nın on iki havarisinden biri olan Aziz Petrus'a adanmış topraklardan oluştuğu için, zaman içerisinde Petrus'un adından türeyerek Petrium, Potrum ve en sonunda Bodrum adını aldı.

3- Son Hıristiyan toprağı Bodrum

Osmanlı'nın son dönemlerinde, ülkemizin topraklarını ele geçiren pek çok farklı millet bulunuyordu. Tüm bu toprakların atalarımız tarafından Osmanlı himayesine girmesi çok uzun yıllar aldı. Ancak, tüm bu topraklar arasında Bodrum, Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi ile Osmanlı toprakları arasına katılan son Hıristiyan toprağı olarak kayıtlara geçmiş oldu. Muhteşem Süleyman'ın bu muhteşem coğrafyayı topraklarımıza katması geç olsa da bugün bu büyüleyici ilçenin ülkemiz sınırlarında olması kuşkusuz ki çok kıymetli.

Bodrum'a dair tarihi hikayeler, daha pek çok detaylarla dolu. Eğer siz de bu göz kamaştıran ilçeyi daha yakından tanımak, bu havayı solumak istiyorsanız, ziyaretlerinizi yalnızca tatille sınırlı tutmayın.

Bodrum'a değer veren değerli bir insansanız eğer, Mehmet Kocadon başta olmak üzere sağcı-fırsatçı, ilkesiz ve ahlaksız politikcaların suratına tükürmeyi de unutmayın!


Magazin Nostalji


Yıl 1974 - Yeni Bir Yıldız Doğuyor: GÖKBEN

O bir şarkıcı.. O bir meteoroloji mühendisi.. O bir GÖKHAN ABUR

Zeki Müren'in Son Dönem Plakları ve Albümleri

Barış Manço'nun Çevirdiği İlk Filmin Haberi

Nostalji Sinema-Magazin: Malkoçoğlu, Karaoğlan'a karşı

Mari Felekyan - Cem Karaca'nın şöhretli anneannesi

Bundan 20 Küsur Yıl Önce Hayatımızın Gündemindeki 18 Konu

Yeşilçam Filmlerinden Neden Sıkılmıyoruz?

Zeki Müren Düşmanlığı ve Kıskançlığının Kökenleri

Orhan Veli Kanık'ı belediye çukuru öldürdü!

Esengül - Bütün ayrıntıların sarardığı gün

Cem Karaca'nın Sahnedeki İlk Günleri

Şükran Ay, Savaş'a sahne soyadını bıraktı

Gerçek bir dramın unutulmayan jönü: Yılmaz Zafer

Kaynanalar Dizisini Bir İntikam Duygusu Yarattı

Ergüder Yoldaş: Çöplükteki Mücevher

1972 yılında Türk pop müziğinin ışıldayan yıldızları

Hababam Sınıfı'nda Zeki-Metin gitti, yerine Tarık geldi

Yeşilçam'ın yıldızları hangi filmle ünlü oldu?

Cahide Sonku: Sefahattan sefalete kayan yıldız

Rolling Stones Şarkısı Erkin Koray'dan Çalıntı Çıktı
Asu Maralman KARİYERİ VE DİSKOGRAFİSİ Ayla Dikmen Seninle Sonsuza Kadar Rana & Selçuk Alagöz Biz Sizin Şarkılarınızla Büyüdük
Erol Evgin'in müzik dünyamıza girişi
Sami Hazinses: Elde var yine hüzün!
Dario Moreno'yu Nasıl Kaybettik?
Anılarda Kalan YEŞİLÇAM Magazin Nostalji: Barış Manço'nun 40 gün süren ilk evliliği James Bond'un İstanbul Anıları
Ömer Lütfi Akad: Türk sinemasının çehresini değiştiren adam Magazin nostalji: Tom Jordache öldüğü gün tüm Türkiye gözyaşı dökmüştü Magazin nostalji: Zeki Müren'in otomobili bile meşhur olmuştu
Magazin nostalji: "Turist Ömer Uzay Yolunda" filmi vizyona girerken
Fikret Hakan - Hümeyra nikahının öyküsü
Sımsıcak Yeşilçam Günlerinde Çekilmiş Çok Nadir Resimler
Yeşilçam'ın En Cömert Kadınları Ayhan Işık ve Sadri Alışık - Yılların yıpratamadığı dostluk
Emel Sayın ve David Younnes Evliliğinin Öyküsü
Küçük liseli kız Nilüfer nasıl yıldız oldu? Vahi Öz'ün son röportajı: Film koptu, kopuyor Yadigar Ejder Dosyası: Herkesin sevdiği "komik-kötü" adam