27 Haziran 2018 Çarşamba

Halikarnas Balıkçısı öz babasını niçin öldürdü?

Adı Bodrum'la bütünleşen ve "Halikarnas Balıkçısı" olarak tanınan ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, babası Şakir Paşa'yı Afyon'daki tartışmada silahla vurdu

Şakir Paşa, 1910'lu yılların başında ailesiyle birlikte Büyükada'da... En arkada Şakir Paşa, sağında oğlu ve katili 'Halikarnas Balıkçısı' Cevat, orta sırada soldan itibaren kızı Hakkiye, damadı Emin Bey, kızı Ayşe, eşi Sare İsmet Hanım, ön sırada soldan itibaren diğer çocukları Fahrünnisa (Zeyd), Suat ve Aliye (Berger)...Şakir Paşa, 1910'lu yılların başında ailesiyle birlikte Büyükada'da... En arkada Şakir Paşa, sağında oğlu ve katili 'Halikarnas Balıkçısı' Cevat, orta sırada soldan itibaren kızı Hakkiye, damadı Emin Bey, kızı Ayşe, eşi Sare İsmet Hanım, ön sırada soldan itibaren diğer çocukları Fahrünnisa (Zeyd), Suat ve Aliye (Berger) birlikte görülüyor.

Şakir Paşa, İkinci Abdülhamit'in sadrazamlarından Ahmet Cevat Paşa'nın kardeşiydi. Ağabeyi 1891'de sadrazam olunca o da Atina'ya büyükelçi olarak atandı. 

Giritli Sare İsmet ile ikinci evliliğini yapan Şakir Paşa'nın ikisi erkek, dördü kız olmak üzere altı çocuğu dünyaya geldi. Bu süreçte ağabeyi Ahmet Cevat Paşa, Abdülhamit'in gözünden düştü ve sadrazamlıktan alınıp Şam'a gönderildi. Orada vereme yakalanıp, İstanbul'a döndükten sonra 49 yaşında ölmesi, kardeşi Şakir Paşa'yı çok etkiledi. Şakir Paşa sarayla tüm bağlarını koparıp, Büyükada'daki köşküne çekildi.

Afyonlu eski bir aileye mensup olan Şakir Paşa, 1914 yılının Haziran ayında oğulları Cevat ve Suat'ı da yanına alarak, memleketine gitti. Afyon'daki çiftliğinin ne durumda olduğunu görmek istiyordu. Bir süre sonra kızlarından birinin düğün hazırlıkları için İstanbul'a dönecekti. Ancak Büyükada'ya Paşa'nın kendisi değil cenazesi geldi...

Şakir Paşa gençlik yıllarında...Yandaki resimde Şakir Paşa gençlik yıllarında görülüyor.

Afyon'da bir gece 28 yaşındaki Cevat ile Şakir Paşa arasında çok sert bir tartışma yaşandı. Ve Cevat, babası Şakir Paşa'yı silahla vurarak öldürdü.

Cevat ile babasının arası aslında uzun süredir iyi değildi. Öğrenim için gönderildiği Oxford'taki yaşam biçimi ve paraları har vurup harman savurup, üstüne de okulunu bitirmemesi Şakir Paşa'nın her zaman büyük tepkisini çekmişti.

Cevat üstelik, İtalya'da tanışıp hamile bıraktığı Aniesi adlı bir kızla evlenip, İstanbul'a getirmişti. Aslında baba-oğul arasında cinayetle noktalanan kavganın kaynağında da Aniesi vardı. Dedikodulara göre, Şakir Paşa ile İtalyan gelini arasında yasak ilişki vardı ve Cevat da babasını bu yüzden vurmuştu.

"Baba katili" olan Cevat 14 yıl hapis cezası aldı. Af sayesinde cezasının yarısını çekti. Cevat Şakir, 'Halikarnas Balıkçısı' adıyla ün kazandığı daha sonraki yıllarında...Yandaki resimde Cevat Şakir, 'Halikarnas Balıkçısı' adıyla ün kazandığı daha sonraki yıllarında görülüyor.

Ancak bir dergideki yazısı nedeniyle 1925 yılında yeniden mahkum oldu. İstiklal Mahkemesi'nde yargılanıp, üç yıl kalebentliğe mahkum edildi ve o zamanların Halikarnas adıyla bilinen küçük köyü Bodrum'a sürüldü. Cezası bittikten sonra da Bodrum'da kaldı ve yaşamının sonuna kadar orada kaldı. 

Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın adı "Halikarnas Balıkçısı" olarak Bodrum'la, Bodrum'un adı da onunla bütünleşti. Bodrum'un günümüzde dünyaca ünlü bir tatil kenti olmasında en büyük pay halikarnas Balıkçısı'nındır.

Tarih uzmanı gazeteci-yazar Murat Bardakçı, bu konuyla ilgili olarak 2 Aralık 2001 tarihli Hürriyet gazetesindeki yazısında, "Bundan senelerce önce, Şakir Paşa ailesinin çok meşhur bir sanatçı mensubuyla sohbet ediyorduk. Belki şeytanın dürtmesiyle ama ciddi şekilde çekinerek 'Merhum pederinizin o hadisesinde asıl sebep ne idi?' diye sormuştum. 'Aniesi...' demişti sadece... İşte bu yüzden cinayetin gerisinde Paşa ile gelini arasındaki yasak ilişkinin yattığını rahatça yazıyor ama bana bunu söyleyen o kişinin zarif hatırasına hürmeten anlattıklarının ayrıntılarına girmiyorum" şeklinde yazmıştı.

(Not: Manşet fotoğrafında Şakir Paşa, kendisini öldüren oğlu Cevat Şakir ile birlikte...)


Magazin Nostalji


Orhan Veli Kanık'ı belediye çukuru öldürdü!

Esengül - Bütün ayrıntıların sarardığı gün

Cem Karaca'nın Sahnedeki İlk Günleri

Şükran Ay, Savaş'a sahne soyadını bıraktı

Gerçek bir dramın unutulmayan jönü: Yılmaz Zafer

Kaynanalar Dizisini Bir İntikam Duygusu Yarattı

Ergüder Yoldaş: Çöplükteki Mücevher

1972 yılında Türk pop müziğinin ışıldayan yıldızları

Hababam Sınıfı'nda Zeki-Metin gitti, yerine Tarık geldi

Yeşilçam'ın yıldızları hangi filmle ünlü oldu?

Cahide Sonku: Sefahattan sefalete kayan yıldız

Rolling Stones Şarkısı Erkin Koray'dan Çalıntı Çıktı
Asu Maralman KARİYERİ VE DİSKOGRAFİSİ Ayla Dikmen Seninle Sonsuza Kadar Rana & Selçuk Alagöz Biz Sizin Şarkılarınızla Büyüdük
Erol Evgin'in müzik dünyamıza girişi
Sami Hazinses: Elde var yine hüzün!
Dario Moreno'yu Nasıl Kaybettik?
Anılarda Kalan YEŞİLÇAM Magazin Nostalji: Barış Manço'nun 40 gün süren ilk evliliği James Bond'un İstanbul Anıları
Ömer Lütfi Akad: Türk sinemasının çehresini değiştiren adam Magazin nostalji: Tom Jordache öldüğü gün tüm Türkiye gözyaşı dökmüştü Magazin nostalji: Zeki Müren'in otomobili bile meşhur olmuştu
Magazin nostalji: "Turist Ömer Uzay Yolunda" filmi vizyona girerken
Fikret Hakan - Hümeyra nikahının öyküsü
Sımsıcak Yeşilçam Günlerinde Çekilmiş Çok Nadir Resimler
Yeşilçam'ın En Cömert Kadınları Ayhan Işık ve Sadri Alışık - Yılların yıpratamadığı dostluk
Emel Sayın ve David Younnes Evliliğinin Öyküsü
Küçük liseli kız Nilüfer nasıl yıldız oldu? Vahi Öz'ün son röportajı: Film koptu, kopuyor Yadigar Ejder Dosyası: Herkesin sevdiği "komik-kötü" adam