15 Aralık 2017 Cuma

Bodrum Merkez, Yat Limanı, Bodrum Kalesi, Halikarnas, Barlar Sokağı, Antik Tiyatro


bodrum-merkezi
Bodrum Merkez Bodrum yarımadasının en hareketli, tarihi yönden de en zengin ve görsel açıdan da en güzel bölgesidir tartışmasız. Hani Bodrum yarımadası bir kraliçe ise Bodrum merkez kraliçenin tacıdır. Bizim blogun sloganında geçen, Bodrum’un dar sokakları, yaşam ve eğlence merkezi aslında Bodrum’un merkez mahalleleri, yat limanı ve barlar sokağının olduğu bölgeden esinlenildi. Size harika bir rota vereceğim.Öyleyse her yönüyle Bodrum incelemesi başlıyorr.. 🙂
bodrum-harita
Merkez diye tabir edilen bölge yanda ki Bodrum haritasında da gördüğünüz gibi küçük bir alandır. Yürüyerek bir daire çizecek olsanız 4-5 saattenuzun sürmez. Bodrum yarımadasının ise çok küçük bir bölümüdür. Ancak şunu söylemek yanlış olmaz, Bodrum’un aşık olunan dokusu ve gece hayatının en hareketli olduğu yer burasıdır. Bu bölgede yürürken hissettiklerinizi Bodrum yarımadasının başka hiçbir yerinde hissedemezsiniz. Hem 2 bin yıllık tarihi solurken hem Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli sanatçıları sahne de izleyebilirsiniz. Batı kanadı yat limanının bittiği yerden başlar ki burası Bardakçı koyuna giden yolun başlangıcıdır devamı Gümbet‘e devam eder. Doğu tarafta ise Halikarnas denilen Zeki Müren müzesinin de yer aldığı meydana kadar devam yerdir. Deniz tarafından karaya doğru ilerlediğinizde Yokuşbaşı mahallesi diğer tarafta da Konacık’a kadar uzanan bölgedir.

Gümbet ve Konacık

Zaman zaman mail geliyor Gümbet’e karşı neden bu kadar ön yargılı olduğum ile ilgili. Bodrum’un en hareketli gece hayatının burada olduğu söylenir. Aslında ön yargılı değilim, tabi ki bir kaç kez Gümbet’e de Konacık’a da gittim. Çok kısa olarak şunu söyleyebilirim. Gümbet İstanbul’un Aksaray’ı gibi bir yer. Konacık ise İstanbul’un Güngören’i yada Bagcılar’ı gibi bir yer. İki bölgenin de Bodrum’a yakışmadığını ve orta vadede mutlaka bu bölgelerin değişeceğini düşünüyorum hatta duyumlarım da bu yönde.

Yat Limanı, Bodrum Kalesi, Halikarnas,
Barlar Sokağı, Antik Tiyatro ve Dar Sokaklar

Bu kadar güzellik o kadar ufak bir alana sığmış ki gezinirken çok yoğun duygular hissediyorsunuz. Bodrum’da gezilecek yerler neresi diye soran arkadaşlarım oluyor İstanbul’dan gelen. Onlara şimdi sizinle paylaşacağım rotayı söylüyorum. Günün sonunda yorgun ama mutlu dönüyorlar.
Yat limanından, Bodrum Kalesi’ne, Barlar sokağından, Halikarnas‘a yukarıda Amfi Tiyatroya kadar her yeri bir gün de keşfedebileceksiniz. Yok ben sindire sindire yavaş yavaş dolaşacağım derseniz kendi hızınıza göre bölebilirsiniz rotayı.

Mindos Kapısı

Tarihte Halikarnassos’un giriş kapılarından olan Myndos Kapısı’nın MÖ 350 yılında inşa edilmiştir. Tam olarak yeri Gümbet Kavşağı’nın bulunduğu yerde deniz tarafındadır. Konyalı Restoran’ın hemen arkasında kalıntıları görebilirsiniz. Ardından Turgutreis Caddesi’nden Eski Çeşme Mahallesi’ne girebillirsiniz.

Eski Çeşme Mahallesi

Benim için Bodrum‘un yaşamak için en özel yeridir. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, beyaz bahçeli evleri ve evlerinin sanat eseri gibi kapıları ile gerçekten çok güzel bir mahalle. Turgutreis Caddesi’nde ilerlerken Migros’u gördüğünüz de sağa dönün ve ara sokaklardan devam edin Turgutreis Caddesi‘ne paralel. Harika sokaklar, muhteşem evler göreceksiniz. Sessiz sakin bazen uzaktan duyulan bir melodi ve bol bol sırnaşık sokak kedileri.
Turgutreis Caddesi‘nin bir sağına bir soluna geçerek 2. nolu sağlık ocağına kadar gelince soldan Bodrum Tıp Merkezi‘ne çıkan yokuşa çıkın. Arnavut kaldırımlı yoldan önünüze bir kuyu çıkacak devam edin yol sizi Antik tiyatroya çıkaracak.

Bodrum Antik Tiyatro

Yaklaşık 13 bin kişilik harika bir antik tiyatro örneğidir. Milattan sonra 2. yüzyılda yapılmıştır. Seyirci olarak oturduğunuz da  muhteşem sahne görüşü ve masalsı Bodrum Kalesi manzarası ile karşı karşıya kalacaksınız. Bodrum Antik Tiyatro‘yu gezdikten sonr ayolun karşısına geçip Bodrum Kalesi‘nin en iyi göründüğü açıdan fotoğrafını çekebilirsiniz. Ardından geldiğiniz yoldan aşağı inerek Turgutreis Caddesi‘nden devam edin.

Halikarnas Mozelesi

Halikarnas Mozelesi ile ilgili geniş bir yazım var. Turgutreis Cadde’si üzerinde sağ taraftadır. Detaylı incelemeye buradan ulaşabilirsiniz. Otogarın olduğu yere kadar yine caddenin bir sağından bir solundan sokak aralarından devam edin.

Bodrum Otagarı

Bodrum’a hiçyakışmayan bir yer daha Bodrum Otogarı. Şehir içi münübüsler ile şehir dışı Otobüsler buradan hareket eder. Havalimanına da otobüs uçağınızdan tam 2 saat önce buradan kalkar. Otogardan aşağı doğru inip Bodrum Atatürk Caddesi’ne kadar devam edin sonra sağ tarafta Balık Çarşısı’nı göreceksiniz.

Bodrum Balık Çarşısı

Bodrum Merkez’de rakı balık yapacaksanız ya Mahmut Kaptan Meyhanesi‘ne gideceksiniz ya Balık Çarşısında‘ki meyhanelerden birine. Mutlaka girin mezeler harika. İstanbul’un Nevizade’si gibidir.

Bodrum Atatürk Caddesi

Balık Çarşısı‘nın karşısından Atatürk Caddesini takip ederken sağ tarafta yer alan yollara girip çıkın, dar sokakların rakıda anason kokusunun sizi götürdüğü yerlere gidin en son kendinizi Zeki Müren Müzesi’nin önünde bulacaksınız. Bu müze için ayrı bir yazı kesinlikle yazılacak ancak siz yine de mutlaka ziyaret edin sanat güneşimizin yaşamına ait kıyafetleri, plakları, fotoğrafları ve heykelini görebilirsiniz.

Halikarnas

Nihayet deniz kenarına indik. Meydan çok güzel. Halikarnas Bodrum Merkez’in iki meydanından biridir. Hemen karşınız da Mavi Bar var. MFÖ’nün bir çok parçası bu barda hayat bulmuş.

Barlar Sokağı ve Bodrum Çarşı

Sahilden yürüdüğünüz de White House, Leman Kültür, Wine&Burger, Peter Panderken barlar sokağı ve çarşıya gireceksiniz. Yol üzerinde takı satanlar, dövme yapanlar, ilginç konsepte gece kulüpleri ve barlar ile karşılaşacaksınız. Örneğin Club Catamaranbunlardan en ünlüsü diyebilirim. Bir gün onun da yazısını yazmak gerek. Kule Rock Bar iyi vakit geçirebileceğiniz bir yer. Bodrum Mandalin, Karpuz Bar, Moonlight Bar, Trafo, Churchill Bar gidebileceğiniz yine iyi yerlerden. Bodrum merkez evet küçük bir alan ama sıkıştırılmış bir küp gibi her yerinden eğlence, tarih, keyif çıkıyor.

Bodrum Kalesi

Bu yolu takip ettiğiniz de Bodrum Kalesi’ne gelirsiniz. Bodrum Kalesi kesinlikle ayrı bir yazıyı hak ediyor hala yazmamış olmam benim ayıbım. Şimdi içeride yer alan cami restore ediliyormuş. Yanlışlıkla yıkıp külliye falan yapılmadan bir yazı yazarsam iyi olacak. Bodrum Kalesi‘nin tarihi de çok ilginç, mimarisi de çok ilginç. Mutlaka gezin, zamanlamada şanslıysanız iyi bir etkinliğe de denk gelirseniz harika olur.

Bodrum Marina

Belediye meydanına geldiğiniz de bir ferahlık hissedeceksiniz. Küçükte olsa bir medyanımız var. Köşe de taksiler durur yukarı doğru giden yol otogara uzanır. Sahilden devam eden cadde Bodrum‘un marinasının olduğu yine eğlence mekanları özellikle gece kulüplerinin yer aldığı bölge. Bence önce

Bodrum Deniz Müzesi

Bence yürümeye başlamadan önce Bodrum Deniz Müzesini ziyaret edin. Neden derseniz, Bodrum’un yakın tarihi ile ilgili öğrenecekleriniz ve görecekleriniz sizi şaşırtacak. Bodrum sünger avcılığı ve dalış kıyafetleri beni çok etkilemişti.

Bodrum Marina Eğlence ve Gece Hayatı

İsim isim söyleyeyim Vittoria Restaurant Club en ünlülerinden ünlü DJ’leri getirmesi ile ünlü, Fink Clup devasa avizesi ile tanınır devamın Bodrum Masalı dizisinin de çekildiği Cuba Bar vardır. Bitez Dondurmacısı ve hemen yanında Türkiyenin en güzel peyzaja sahip Starbuck’u seçilen  var yanında da Özsüt.

Musto Bodrum

Palmiyelerin arasında yürümeye devam etiğiniz de Liman Köftecisi ve tabiki yanında ünlü hatta çok ünlü Musto‘yu göreceksiniz. Ünlülerin uğrak mekanıdır. Gemibaşı rakı balık için mezeleri de muhteşem bir mekandır. Apiko Balık ve Meze Evi hemen köşe başında yine harikuladedir.
Bu bölge konsept açısından ilginç, damak zevki bakımından eşsiz, ekonomik olarak yüksek fiyatlı yerlerdir. Sha Sha Bistro, Red Dragon Chinese, Zazu, Tango Bistro, Big Chefs, La Tapa, Sugar&Salt, Kahve Dünyası hep bu bölgededir.

Marina Yacht Club Bodrum

Marina Yacht Club Bodrum gece hayatının kalbinin attığı bölgenin en ünlü eğlence merkezidir. Yazın ünlü sanatçıları ağırlar Fatih Erkoç gibi ağır topları vardır. Eğlencesi, atmosferi çok güzeldir restoranı ise orta seviyededir.

Bodrum Merkez

Başladığımız yere geldik diyebiliriz. Cafer Paşa Caddesi’nden yukarı doğru yürürseniz 15 dakika sonra Mindos Kapısı‘na ulaşırsınız. Tam da köşe de harika bir yer var işkembe ve kokoreççi ile ünlü. Sabahın dördü olmuştur sanırım, çok şanslısınız. Bol sirkeli sarımsaklı bir işkembe çorbası size enerji verir.  Eve’de gidebilirsin kalan enerjiniz ile yada bir saat daha eğlenmek için geri dönebilirsiniz.
Geniş çaplı bir Bodrum Merkez yazısı oldu sanırım. Hiçbir yeri atlamamaya ve deneyimlerimi sizinle paylaşmaya çalıştığım. Ekleme yapmak isteyenler olursa yorum olarak ekleyebilir yazıya sizin gönderiniz olarak eklerim. Yeni açılan mekanları olursa yada yeni keşfettiğim yerler olursa yazıya ekleyeceğim. Bodrum‘a geldiyseniz eğlenin, gezin, eğlenin  biraz az uymakla bir şey olmaz merak etmeyin.